Amb motiu del Dia de les Lletres Valencianes, el pròxim divendres 18 de novembre, a les 19 h, al Centre Cultural Mario Silvestre d’Alcoi, les Biblioteques Municipals d’Alcoi reten homenatge a l’escriptor i referent cultural Josep Iborra (1929-2011).
El Dia de les Lletres Valencianes se celebra cada 20 de novembre per commemorar la publicació de la primera edició del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, considerada com una de les obres cabdals de la literatura universal.
L’homenatge comptarà amb la presència del seu fill, Enric Iborra, professor i escriptor, qui parlarà de la figura de Josep Iborra amb motiu de la recent edició del seu Diari 1965-1977, a càrrec de la Institució Alfons el Magnànim.
Encara que nascut a Benissa (1929), Josep Iborra va passar la seua infància i joventut a Alcoi, on va conservar amistats durant tota la seua vida. Llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres, es va doctorar en Filologia Romànica amb una tesi sobre Joan Fuster. Va ser director adjunt de l’Institut de Ciències de l’Educació (1976-1981) i membre del Servei de Normalització Lingüística de la Universitat de València. Com a crític literari, va col·laborar en diverses publicacions periòdiques, com Serra d’Or, L’Espill, Saó, El Temps, Reduccions, Caràcters i Revista de Catalunya, entre altres.
Va publicar el llibre de narracions Paràboles i prou (1955, 1995) i diversos volums d’assaig literari: Fuster portàtil (1982), La trinxera literària (1995), Confluències (1995), Inflexions (2005) i Breviari d’un bizantí (2007).
Després de la seua mort, s’ha publicat Humanisme i nacionalisme en l’obra de Joan Fuster (2012), Fuster, una declinació personal (2014) i L’estupor (2018).
Pel que fa a Enric Iborra, a banda de fill de l’homenatjat, és professor i escriptor, i està encarregant-se de l’edició d’algunes obres de Josep Iborra, com ara el mateix Diari.
Enric Iborra (València, 1960) ha estat un dels professors més prolífics i influents en les darreres quatre dècades. Ha impartit cursos de Literatura a l’Espai Octubre de València i a l’Espai Fuster, de Sueca. El 2013 va publicar Un son profund. Dietari d’un curs de literatura universal, i en 2018, Literatura retrobada. 101 contrapunts de lectures. A més, la petjada d’Enric Iborra ha estat clau en moltes generacions d’estudiants valencians.
Aquest acte compta amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, de la Generalitat Valenciana, dins la campanya «Llegim als pobles», que facilita la presència d’escriptors i escriptores als municipis de la Comunitat Valenciana. «Llegim als pobles» és un programa del Pla valencià del llibre i la lectura de la Generalitat, organitzat a fi d’incrementar els índexs de lectura per mitjà de la interacció dels autors amb els lectors.

Cartell