Recentment hem vist l’impacte durant el 2022, de la campanya «Sóc gran, però no sóc idiota» del metge jubilat Carlos Sanjuan, en començar una campanya de crida d’atenció sobre el col·lectiu de gent gran i la seva desatenció per part de les Entitats Financeres en obligar a la utilització de mitjans tecnològics per relacionar-s’hi (caixers, o plataformes digitals,) apartant l’atenció personalitzada, que tan necessària és no només per a les persones grans ,sinó per a altres segments de població (persones vulnerables, amb baixos coneixements informàtics, etc. ).

Doncs bé ara es parla d’alguna cosa que també des de la Pandèmia està sent un gran problema per a moltes persones, i és l’anomenada Bretxa Digital, que abasta les dificultats d’accés per via telemàtica per a moltes persones a fer gestions via internet, de divers tipus davant les Administracions públiques principalment.

La necessitat que tenen moltes persones, la gent gran entre ells, d’aportar documentació per sol·licitar algun tipus d’ajuda, o de sectors vulnerables i mancats de formació tecnològic – com han estat durant aquests darrers mesos els diversos ajuts que, amb motiu de les crisis per la Pandèmia o ara la Guerra d’Ucraïna, s’han promulgat ( ajuts del lloguer, ajuts per sol·licitar internet, ajuts per compensar la inflació i tantes altres..), si a això sumem la manca d’informació de les diverses Administracions , la complexitat de la documentació que cal aportar, els terminis curts per fer sol·licituds, etc., aquesta Bretxa Digital s’engrandeix.

En les recents ajudes per al lloguer del Pla d’Habitatge 2022-2025 , s’ha patit un col·lapse per les Administracions i Oficines Municipals ( Oficines PROP de la Generalitat i de les xarxa XALOC) que ajudaven a les sol·licituds i que van fer gairebé impossible, que totes les persones interessades poguessin realitzar les mateixes per a la gestió de les ajudes per lloguer d’habitatge, tan necessàries.

D’altra banda, l’accés a diverses Administracions, concretament en aquest moment la Tresoreria de la Seguretat Social i l’Institut Nacional de la Seguretat Social, que presten infinitat d’ajudes, assessorament en la seva comesa, i que des de la crisi de la Pandèmia han tancat la atenció personalitzada al públic, derivant les cites a l’atenció telefònica o el tràmit telemàtic, creant un obstacle d’atenció al ciutadà. Recentment la Tresoreria de la Seguretat sí que ha obert molt reduïda l’atenció personalitzada, amb assessorament per utilitzar el públic les vies digitals ( en casos puntuals com la sol-licitud de la vida laboral, tan solicitada), deixant fora consultes i tràmits que realitzaven els petits autònoms i altres col·lectius.

D’altra banda a l’INSS, la càrrega que ha suposat les sol·licituds de l’Ingrés Mínim Vital, tan necessari per a famílies i persones vulnerables i la impossibilitat d’accedir a cites presencials, produint-se per manca de recursos humans que és una constant al Servei de la Seguretat Social, un col·lapse en la petició i gestió d’aquesta ajuda, vulnerant-se els terminis de resolució o reclamació.

Passa el mateix per a persones Migrants, davant la dificultat d’obtenir cites a les Oficines d’Estrangeria si escau, oa les Comissaries de Policia habilitades per fer gestions comuns, com la renovació del NIE i altres tràmits.

És per tots aquests motius que des del nostre Grup No+Precarietat Alcoià-Comtat, hem denunciat en diversos fòrums, també al Ple de l’Ajuntament d’Alcoi, o al Consell de Benestar Social Municipal, la necessitat de millorar els serveis presencials per realitzar tràmits a les diverses Administracions, impulsant la formació tecnològica per reduir la Bretxa Digital i obrint novament les cites presencials per a tràmits a les Administracions que no les presten.

Es fa necessària la implicació dels diversos Grups polítics i també dels Sindicats, per així com s’està obtengut una millora a la Bretxa Financera se superi també la situació creada amb la Bretxa Digital , en què moltes persones en especial les majors, han de recórrer a familiars o coneguts per poder tramitar alguna ajuda en alguna Administració que hagi cancel·lat les cites presencials.

Aquesta situació ha de canviar i hem d’impulsar i forçar una millora de l’atenció presencial a l’Administració pública suficient, a més de fomentar els coneixements necessaris en els segments de població que ho necessiten per reduir la Bretxa Digital. La situació creada en la Covid-19, afortunadamente a desaparegut en gran part i estém en un altre moment.

Jaume Brotons membre del GRUP NO+PRECARIETAT ALCOIÁ.-COMTAT

Alcoi 18 de novembre de 2022