El videowall de l’estand de Costa Blanca, situat en el pavelló 7, de FITUR, la fira Internacional de Turisme de Madrid, ha acollit la presentació del museu de Camilo Sesto, infraestructura que se situarà en l’edifici situat en El Camí 44 i que l’Ajuntament preveu inaugurar aquest 2023. Han estat presents l’alcalde d’Alcoi; Toni Francés i els regidors de Cultura i Turisme, Raül Llopis i Lorena Zamorano, respectivament.

En el museu s’exposaran objectes permanents, com és el cas dels discos d’or i platí i diferents distincions. També es destinaran diferents espais per a anar reemplaçant els materials que té depositat l’Ajuntament per part del mateix artista (més de 800) sumant els diferents objectes donats, fons fotogràfics, materials personals, etc. Així mateix s’incorporaran els materials que custodien el Fans Club d’Alcoi. En total hi haurà més de 2000 objectes.

El museu tindrà un total de 300 m², comptarà amb un primer espai de recepció amb un espectacle audiovisual i alguns materials personals. Allí estarà l’accés a la botiga amb un espai de “marxandatge” generat amb imatges, logotips i fotografies de Camilo Sesto i avalats amb el vistiplau de l’hereu i els seus representants legals.

Es podrà visitar un espai amb diferents etapes de la seua vida. La més personal i des de la infància fins al seu pas pel rock en la joventut i la seua època d’estrellat i fama. En tots aquests espais es podran veure materials personals, vestuaris i altres objectes que seran mostrats. Aquest material es posarà en context amb totes les portades dels seus discos i singles que podran mostrar la seua trajectòria.

Aquest espai suposarà la connexió perfecta per a tancar la ruta Camilista. Visitar el seu museu i el mausoleu on descansen les seues cendres. Serà un nou espai cultural que se suma a aquesta zona: IVAM CADA Alcoi, La Capella i la Pinacoteca Alcoiana.

Actualment s’està duent a terme la primera fase de les obres d’adequació que suposarà la rehabilitació i millora de l’edifici, actuant en qüestions com la seua consolidació i la millora de l’accessibilitat, també es resoldran els problemes de salubritat en la coberta i s’actuarà en l’estabilitat dels elements estructurals existents. Inclouran una millora aportada per l’empresa actuant en les bigues del faldó de la coberta al pati. El termini d’execució és de 9 mesos a partir de la formalització de l’adjudicació, que va ser el passat 21 de setembre. Aquesta actuació va ser adjudicada per 185.691,62 euros.

Seguit a aquestes obres es portarà a terme una segona intervenció de rehabilitació energètica, instal·lació d’ascensor, instal·lacions elèctriques, instal·lació de climatització i acabats com a portes, finestres i altres, així com sanitaris i lavabos. Aquestes actuacions són finançades al 80% pels Fons Europeus, en concret s’han aconseguit 1,6 milions de les Ajudes Específiques del Pla de rehabilitació d’edificis públics millorant l’eficiència energètica que serviran per a aquest projecte i per a la Pinacoteca Municipal que albergarà obres de la pintura alcoiana de finals del segle XIX i del segle XX, i estarà en El Camí 38-40.

El Museu estarà situat en el conjunt conegut com a Asilo de las Hermanitas de los Desamparados, Asilo de las Hermanitas de los Pobres y Desamparados i Asilo de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados. Construït entre 1879 i 1880 i situat al carrer El Camí, número 40-42. Es tracta d’un conjunt unitari de tres edificis diferents centrat per l’església, la façana de la qual representa una cuidada composició amb elements neogòtics i historicistes. A banda i banda estan les ales d’antic asil, dreta de la Capella es portarà a terme la futura Pinacoteca Alcoiana i la capellania a l’esquerra de la Capella el futur Museu de Camilo Sesto, de tres i dues plantes respectivament. Les tres façanes són de pedra, bastant austeres, característiques de la bona arquitectura d’Alcoi de finals del segle XIX. L’església és de planta rectangular, amb sostre pla pintat de blau decorat amb estreles, formant un saló semblant al de l’església de Benejússer que recorda vagament les esglésies pombalines de Lisboa, hi ha un cor als peus, enlaire, embotit en l’arquitectura d’una sola nau, i un cambril encastat en la paret del presbiteri, daurat i amb ornaments grutescs i fulles d’acant envoltant estípites i figures d’àngels i diables. Les parets estan pintades amb creus que evoquen un cert medievalisme. La il·luminació s’efectua a través de la rosassa dels peus i de la finestra sobre el presbiteri. Es tracta d’una mena d’església cortesana única a la província en aquest segle. En l’actualitat els tres edificis es troben desocupats i en mal estat. Darrere, en el terreny que va ser jardí, hi ha un edifici modern d’habitatges i una plaça enjardinada a la qual recau l’absis de l’església.