La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha anunciat este dimecres, davant de representants de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), en un esdeveniment que ha tingut lloc a Alacant, la creació d’una «finestreta única» en la Generalitat. L’objectiu és que esta finestreta permeta atendre tots els tràmits econòmics i empresarials que tinguen les pimes de manera «ràpida i eficient». També s’hi introduiran «assistents virtuals» que faciliten al ciutadà les gestions més sol·licitades».

Nuria Montes hi ha afegit que “la finalitat és abordar una ‘reorganització administrativa’ en la qual ens desfarem del que és superflu i de la despesa innecessària. Hem trobat dobles o triples administracions i això s’ha d’acabar. Per a fer-ho ens centrarem en la prioritat de servici empresarial i en esta vocació».

En la mateixa línia, la responsable d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha indicat que “des de la Generalitat també s’hi abordaran els problemes reals als quals s’enfronten les empreses com el de la falta de personal, tot això amb una concepció del treball com a valor humà de progrés indiscutible». El departament té previst, a més, dur a terme «adaptacions normatives al nou escenari que permeten desenvolupaments econòmics potents i nous reptes com el canvi climàtic i les seues conseqüències».

«Som una comunitat oberta a la inversió i aspirem i treballem per a ser líders en inversió nacional i internacional», ha destacat Montes, la qual cosa implica «una rebaixa de les càrregues impositives i la pressió fiscal, com l’Impost de Successions i Donacions, que suposarà un avanç a l’emprenedoria perquè podran tindre més oportunitats».

A més, hi ha afegit que «una de les principals fites del nou Govern és ja la bonificació del 99 % sobre l’Impost de Successions i Donacions. Este gran èxit suposarà un gran avanç a l’emprenedoria, ja que els joves emprenedors podran rebre donacions sense quasi estar subjectes a tributació que els permetran posar en marxa un nou negoci o projecte empresarial».

Així mateix, Nuria Montes ha explicat que «la Direcció General d’Innovació aspira a definir i establir línies d’ajuda a l’emprenedor, així com a millorar la captació de fons europeus en favor de l’emprenedoria, amb la finalitat d’estimular l’esforç i el compromís emprenedor valencià en les fases d’inici de l’activitat, consolidació i desenvolupament de negoci».

En l’últim trimestre de 2022, a la Comunitat Valenciana es van donar d’alta 13.640 autònoms, la quarta comunitat autònoma amb més altes, després de Catalunya, Andalusia i la Comunitat de Madrid. “Si bé estes dades són optimistes, encara ens queda molt per fer perquè siguem el bressol de l’emprenedoria», ha recordat la consellera. «Per a fer-ho, en primer lloc, implementarem un pla estratègic de l’emprenedoria, a través del qual la Generalitat lidere i coordine el panorama emprenedor, amb l’objectiu de respondre de manera completa i eficaç a les necessitats del sector».

Indústria i Comerç

En el discurs davant els empresaris, la consellera ha anunciat que el Govern Valencià «augmentarà la dotació pressupostària per a impulsar la inversió de les pimes industrials en modernització dels seus actius i capacitats productives», i que es definirà «una nova política d’impuls i creació de clústers –com el de l’hidrogen– que servisca com a ferramenta de millora de la competitivitat».

«Des d’este Consell treballarem per a afavorir l’atracció d’inversió nacional i estrangera a la Comunitat mitjançant la creació d’un marc dinàmic facilitador que impulse projectes estratègics industrials», ha matisat.

Montes ha recordat també que la setmana passada la Comunitat Valenciana es va adherir com a fundadora a la nova Aliança Europea de Semiconductors integrada per 27 regions de la Unió Europea. «La finalitat d’este pacte és que servisca de plataforma per a promoure el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors a la nostra Comunitat i a Europa mitjançant l’intercanvi de coneixements i millors pràctiques».

Quant al comerç, la consellera ha exposat que es posarà en marxa «un pla turístic/comercial en el qual potenciem el turisme de compres, implementarem línies de suport als oficis i al relleu generacional en el comerç i l’artesania, i donarem suport als processos de modernització i digitalització».

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, a més, buscarà «el lideratge energètic en energies renovables de la nostra Comunitat mitjançant les inversions necessàries i amb el consens de tots els actors de l’ecosistema energètic».

En este sentit, ha explicat que «ja treballem a fomentar la col·laboració publicoprivada dirigida a crear un hub industrial d’energies renovables amb l’objectiu de liderar en el sud d’Europa la transició energètica de sectors tan rellevants com el ceràmic, el químic, la mobilitat o l’aviació comercial».

Sobre este tema, hi ha afegit que «evitarem els tràmits existents en l’actualitat i s’establirà el tràmit d’urgència per als expedients de desenvolupament de les energies verdes, el destinatari de les quals siga el sector industrial, i s’establirà la declaració responsable en els tràmits inherents al desenvolupament de l’energia verda per a la indústria, en procediments autonòmics amb autorització estatal».