100 anys després, el Ministre Salvatella, el director de l’Escola Industrial, José Cor Merita, el cronista i l’alcalde de la ciutat, el bisbe i el Marqués de Sant Jordi, van viatjar en el temps per a celebrar el primer centenari de la col·locació de la ‘Primera Pedra’ de l’edifici de l’Escola Industrial, conegut com a Edicifici Viaducte.

Amb la presència de més de 500 persones, la majoria vestides amb indumentària de l’època modernista, han assistit aquest dissabte 23 de setembre a l’acte commemoratiu de la `Primera pedra’, i a la posterior visita guiada i teatralitzada per les entranyes de l’edifici del Viaducte, que a més d’Escola Industrial i Escola Politècnica, amb anterioritat va acollir l’Hospital de solidaritat internacional ‘Suec-Noruec’ en temps de Guerra Civil, i posteriorment, presó durant el Franquisme.

En la vesprada del dissabte, amb la col·laboració d’actors i actrius del grup de Teatre del Campus i amb el mateix director del centre, Pau Bernabeu, encarnant al Ministre Salvatella, es va escenificar la posada de la ‘primera pedra’ en la mateixa porta de l’edifici.

Pau Bernabeu, o el que és el mateix, el senyor Ministre de 1923, va agrair a l’empresariat d’Alcoi la cessió del terreny en 1906, i al president del govern, José Canalejas, el suport per a la construcció del Viaducte entre 1923 i 1936 i va citar als presents a repetir l’esdeveniment dins de 100 anys.

Amb posterioritat, els assistents van visitar l’edifici amb l’ajuda als actors de l’EPSA que van teatralitzar la presència de la primera enginyera química d’Espanya, María Cegarra Salcedo, o van recordar la figura del gran poeta alcoià, Joan Valls, que va estar empresonat en els soterranis del Viaducte en els anys 40 .

Els assistents van recórrer les diferents plantes de l’edifici i van poder observar maquinària i material docent de gran valor històric i acadèmic, reunit pel subdirector del Campus, José María Gadea, i el professor, Isaac Montava, en els últims anys.

A l’acte va acudir l’alcalde i el vicealcalde d’Alcoi, Toni Francés i Àlex Cerradelo i la comunitat universitària alcoiana en ple, així com directors d’Escoles i de departaments de la UPV i els vicerectors: Juan Carlos Cano Escribá (Vicerector de Professorat i Ordenació Acadèmica), José Pedro García Sabater (Vicerector de Planificació, Oferta Acadèmica i Transformació Digital); Salvador Coll Arnau (Vicerector d’Innovació i Transferència); Alberto Conejero Casares (Vicerector d’Estudiants i Emprenedoria); María del Val Segarra Oña (Vicerectora d’Organització d’Estudis, Qualitat, Acreditació i Llengües) i Santiago Guillem Picó (Vicerector / Director Delegat de Diàleg Social, Prevenció, Conciliació i Esport).

 

Agraïments

El director del Campus d’Alcoi, Pau Bernabéu, va agrair al poble d’Alcoi la possibilitat de rememorar i reivindicar la relació entre l’empresariat dels anys 20 del segle passat i la Universitat. Una relació “contínuament renovada i que ara s’ha potenciat amb la creació del Consell assessor d’empreses. En 1906 ens van cedir el sòl, i ara col·laborem braç a braç per a tractar de respondre a les necessitats formatives actuals”.

Bernabéu ha descrit la jornada del dissabte com “un gran moment emotiu, de record als quals van fer possible l’edifici del Viaducte i als quals devem que el Campus d’Alcoi de la UPV continue creixent”.