Esclata-sang, cama perdiu, bolet de xop, gírgola de panical… Aquests són només alguns dels tipus de bolets que arrepleguen les pàgines del llibre Xe, que bolet! amb el qual els professors de la Universitat d’Alacant Antonio Belda Antolí i Sergi Gallego Rico han guanyat el VIII Premi Internacional Cuina, Salut i Sostenibilitat Ciutat de Benicarló. El guardó, dotat amb 5.000 euros, es lliurarà demà juntament amb els premis de Divulgació Científica i del Coneixement, de l’Àlbum Infantil Il·lustrat i de Narrativa Juvenil.

La publicació, que veurà la llum dins de dos mesos de la mà d’Onada edicions, ens introdueix en el món dels bolets comestibles des d’un punt de vista original. «Els bolets tenen un paper fonamental en els nostres boscos i prats i, a més, alguns d’aquests estan deliciosos», comenta Sergi Gallego, qui explica que el llibre descriu 33 espècies de bolets comestibles, seues característiques i propietats gastronòmiques que tenen, on, com i quan trobar-los, conservar-los i cuinar-los.

«Amb aquest treball volem divulgar, informar, i donar a conèixer la gran varietat de bolets que podem trobar al País Valencià amb una perspectiva sostenible i de respecte cap al medi ambient», comenta Antoni Belda. Però, a més, s’hi il·lustren i s’hi expliquen pas a pas 153 receptes que tenen els bolets com a protagonistes. «Hi ha per a tots els nivells, senzilles i ràpides i més elaborades. Hi ha moltes tradicionals, arrelades en el nostre territori, però també algunes més modernes, atrevides, i tradicionals d’altres països, però sense cap mena de dubte totes són delicioses», assenyala Belda, qui destaca la col·laboració de diferents cuiners i cuineres «que han aportat els coneixements i una visió diversa de les possibilitats dels bolets a la cuina».

El lector de Xe, que bolet! pot també aprendre en les seues pàgines com s’han de recol·lectar els fongs correctament per a facilitar-ne el creixement i diferents maneres de conservació.

Els dos autors guardonats tenen una àmplia i variada activitat científica i divulgativa. Sergi Gallego és catedràtic de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal i Antoni Belda és professor en el Departament de Ciències de la Terra i el Medi Ambient. La mateixa modalitat del premi Ciutat de Bernicarló la van rebre també els professors de la Universitat d’Alacant Josep Bernabeu Mestre i Maria Tormo Santamaría, l’any 2021, per l’obra Cuineres del territori.

«Tots sabem que hi ha una mística especial que envolta el món dels bolets», comenten els autors de llibre, a qui els uneix l’afició per la recol·lecció i animen els lectors a arreplegar i consumir amb «responsabilitat» aquestes joies gastronòmiques presents en molts llocs del País Valencià «inclòs el campus de Sant Vicent on podem trobar algunes varietats molt interessants», expliquen sense revelar-ne la localització exacta.