Amb motiu del 45 aniversari del rodatge a la nostra ciutat de la pel·lícula «La Portentosa Vida del Pare Vicent», l’Ivam Cada Alcoi, en col·laboració amb la Filmoteca Valenciana, presentarà el proper dimecres 22 de novembre a les 19.30 hores el reestrena d’aquest llargmetratge i una exposició excepcional en homenatge a aquest títol mític en la relació d’Alcoi amb el cinema.

La pel·lícula va ser un esdeveniment significatiu per a la ciutat, ja que molts alcoians van participar com a actors secundaris, figurants i en tasques tècniques importants en la seva producció, convertint Alcoi en el centre d’aquest projecte cinematogràfic. La direcció artística d’Alejandro Soler, creador de l’atmosfera visual de la pel·lícula, i el treball de Paqui Dénia com a dissenyadora de vestuari van ser crucials en la creació d’aquesta obra.

La Cazuela, coneguda per la seva gran tradició teatral, va ser responsable de seleccionar el repartiment d’actors secundaris i figurants, que van representar una àmplia varietat de personatges, com frares, monges, gent del poble, jueus, moros, soldats, entre altres.

Tot i l’èxit de la producció, la pel·lícula va generar controvèrsia a causa del seu to satíric, anticlerical i irreverent. Aquesta controvèrsia va arribar a punts àlgids quan, en el seu estrena al cinema Goya el 26 de setembre de 1978, una bomba va esclatar, provocant el seu ajornament fins al dia d’avui.

El reestrena de «La Portentosa Vida del Pare Vicent» representa una oportunitat única per a la ciutadania d’Alcoi de retrobar-se amb aquesta obra cinematogràfica i recordar la seva importància en la història cultural de la ciutat.

La pel.licula

La portentosa vida del pare Vicent (La portentosa vida del padre Vicente, títol original en castellà) és una pel·lícula valenciana dirigida per Carles Mira, estrenada en català i castellà l’any 1978. És una comèdia que es desenvolupa a la costa ibèrica durant la Reconquesta del segle XIV i que gira entorn el patró del País Valencià, Sant Vicent Ferrer. Classificada per a majors d’edat, va generar molta controvèrsia i va ser durament criticada enmig de la transició democràtica espanyola.

La pel·lícula descriu en forma d’auca teatral i en clau satírica diversos miracles de Sant Vicent Ferrer, eclesiàstic cristià del segle XIV i patró del País Valencià. És representat amb una intenció de desmitificació com un monjo que lluita contra tota mena de vicis i pecats. Alguns d’aquests miracles són la capacitat de fer brollar aigua d’una roca, la reconstrucció i ressurecció d’un nen fet a trossos i servit a taula en un estofat en honor del mateix sant, i l’ordre de fer expulsar una seixanta de dimonis del cul d’una dona posseïda ーfet que provoca una forta explosióー. Al final de cada prodigi sona una tonada laudatòria al protagonista, que dona pas al següent miracle.

Els tres únics actors professionals que van participar en el rodatge van ser Albert Boadella, Ángela Molina i Ovidi Montllor; la resta eren habitants d’Alcoi que tenien una certa vinculació amb el teatre, ja que en aquell moment la població comptava amb 3 companyies teatrals.

L’exposició

Com a complement de l’activitat hi ha una exposició de panells amb els punts claus de la producció amb una especial dedicatòria al poble d’Alcoi d’on eren la majoria dels nombrosos extres de la pel·lícula.

Aquesta exposició ha estat comissariada per Quico Carbonell i Antoni Reig.

Cartell