El passat dissabte 9 de desembre va celebrar-se, a Alfafara, la 2a edició de la Festa de la Poesia de la Mariola. El festival, que pretén generar un espai de trobada entre poetes, lectors i veïns del poble i la comarca, va superar l’èxit de la primera edició de la festa amb un rècord d’assistència i acollint a un públic ben divers que va omplir tots els actes de la jornada: des del contacontes del matí, orientat a un públic infantil, fins a la festa de la nit, amb música en directe i punxadiscos, que va atraure el sector més jove de la zona. Les entitats organitzadores, l’Assemblea de Joves de la Serra Mariola i A Contratemps Música i Cultura, qualifiquen aquesta segona edició com un «èxit que ens fa molt contents i que ha superat amb escreix les nostres expectatives».
A les 10:30, a La Mateta, va arrancar la jornada el cant del «Romanç de la Festa», la disparada d’una traca i una cercavila pel poble a càrrec de la Colla de Dolçainers del poble. Ja congregat el públic, la festa va continuar al Centre Cultural «El Patronat» amb el contacontes que Almudena Francés va oferir als més menuts, amb una sala ja plena i entregada a les històries de l’ontinyentina.
La jornada va continuar amb un «Vermut de novetats», que va tindre lloc a la plaça de la Mateta, on els poetes Vicent Berenguer, Esther Climent i Víctor Benavides van presentar els seus darrers treballs ben acompanyats pel sol hivernal que banyava el poble aquell migdia i un nombre creixent d’espectadors, que aprofitaven l’oratge per a escalfar-se i prendre un vermut o una cervesa al solet o per comprar algun dels llibres dels autors convidats d’aquesta edició en les paradetes que Detroit Llibres i Paper d’Arròs Llibres tindrien muntades durant tota la jornada de festa.
En acabant va tindre lloc el dinar de poetes, enguany obert al públic (a diferència de l’any passat) a petició dels assistents a la primera festa i que, malgrat estar plantejat per a unes 20 persones, davant la gran demanda l’organització va haver d’ampliar les places fins a arribar a oferir al voltant de 70 dinars. Havent acabat el dinar va tindre lloc el «café tocat de versos»: mentre els comensals feien el café, començava a entrar més públic per escoltar els potents versos que Judith Sanz Micó i Maria Rosa Sabater i Soliva recitaven amb energia i entrega.
Després va iniciar-se la ruta poètica pel poble, a càrrec del Grup de Teatre «Dario Fo» d’Alfafara, en què els visitants van poder conéixer el poble al ritme d’uns poemes especialment seleccionats per a cada racó i també de la dolçaina i el tabal, que els acompanyaven en el trajecte d’un a un altre punt: la Font de l’Assut, el llavador, la plaça de la Font o el Carrer Riuet anaven omplint-se de poesia, de visitants i de veïns que, si ja els coneixien, ara els gaudien amb la música i la mirada que els versos els oferien.
En tornar al Patronat, espai central de la celebració, ja feia olor tota la sala a xocolata, i ràpidament es va generar una cua per comprar la xocolata calenta i els fartons que l’organització havia preparat per a l’acte «Berenar pa amb poemes», organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana en col·laboració amb l’organització de la festa: un recital en què vuit joves poetes d’arreu del domini lingüístic (des de Manlleu o Valls fins a Eivissa) van recitar alguns poemes propis en un acte en què es van sentir diferents accents i diferents poètiques, totes elles interessants en la seua particularitat. Entre els poetes que van recitar es comptaven noms més consolidats com els de Raquel Santanera Vila o Jèssica Ferrer Escandell, que van demostrar la seua qualitat i experiència amb recitacions potents i colpidores que van fer vibrar al públic, i d’altres més joves com Mireia Casanyes, Andreu Blai Fernández-Serrano, Esther Climent, Víctor Benavides, Alba Blanquer o Carme Alegre, que, amb l’energia i la valentia de qui comença, van compartir els seus versos, molts d’ells inèdits, amb una sala a vessar que celebrava amb aplaudiments cada poema.
A continuació va tindre lloc l’acte central de la festa: l’homenatge a la poeta Teresa Pascual. El poeta alfafarenc Ismael J. Sempere Mirón, coordinador de la festa, va fer un discurs al voltant de la importància d’unir forces per fer cultura. Va posar la Festa de la Poesia de la Mariola com a un exemple clar en aquest sentit: «Malgrat les diferències ideològiques entre uns i altres, la societat alfafarenca reconeix la importància de treballar per la cultura», i és per això que, segons va explicar, «la festa ha comptat amb el suport d’empreses i negocis locals d’ideologies oposades, fins i tot oposades a la de la mateixa assemblea de joves, però unides en la voluntat de fer poble i fer cultura.» Va dedicar unes paraules de reconeixement a l’autora homenatjada i a Rosa M. Belda, veïna de Banyeres i especialista en l’obra de la poeta, que, a continuació, va fer-ne la lloa, mentre la poeta anava intercalant la recitació d’alguns dels seus poemes.
Teresa Pascual, en el seu parlament, es va mostrar ben agraïda amb l’organització i els diversos reconeixements que està rebent darrerament, i va explicar que continua treballant: «no puc ni vull deixar de fer versos, perquè la meua poesia és l’únic que depén de mi: les meues coses no depenen de mi, els meus fills no depenen de mi… només la meua poesia, i no en vull renunciar». Abans de baixar de l’escenari va voler recitar uns últims versos per «recordar, en un acte de justícia, els que ja no hi són», uns versos que van submergir l’auditori en un silenci emocionat abans d’esclatar en aplaudiments de reconeixement cap a l’autora. Va ser en aquell moment que se li va fer entrega d’una corona vegetal obra de l’artista i poeta alfafarenca Luisa Fuster, com a símbol d’homenatge dels pobles de la Mariola cap a l’autora.
A continuació va començar l’espectacle poètic de la companyia eivissenca Ses Honorables Virtuts Il·lògiques, que va fer les delícies d’un públic molt divers (ames de casa, joves estudiants, infants, gent major) que va aplaudir amb entusiasme la proposta.
Un cop tancada la part més estrictament literària va tindre lloc el sopar popular, que va congregar enguany a més de 100 persones al Patronat, algunes de les quals van pujar a recitar (i fins i tot cantar) durant el micro obert de poesia.
Després de sopar va arribar el moment de la música en directe de The Ubangi Stomp, que amb una gran qualitat en el so i ritmes animats van fer ballar els assistents, que, a poc a poc, anaven entrant de nou per gaudir de la música i el ball. Finalment, la punxadiscos DJ Xúquer va tancar la nit amb la complicitat del públic, que, ben animat, corejava les cançons més populars del moment.
La Festa de la Poesia de la Mariola ha vist, un any més, superades les seues expectatives, i ha aconseguit, de nou, el seu objectiu primer: apropar la poesia a un públic general, omplir de poesia els carrers d’un poble petit de muntanya a les portes de l’hivern i convertir aquest xicotet racó de la Serra Mariola, almenys durant un dia, en el centre literari del país.