El 30 de gener de 1948, Mahatma Gandhi va ser assassinat a tirs a Nova Delhi, l’Índia. Aquest tràgic esdeveniment va commocionar el món i va deixar una profunda petjada en la història de la lluita per la pau i la justícia. L’elecció d’aquesta data per a commemorar el Dia de la Pau ret homenatge a la vida i el llegat de Gandhi, recordant els seus esforços incansables per a promoure la no-violència com un mitjà per a resoldre els conflictes i aconseguir la pau duradora.
En el Dia de la Pau, diverses activitats es duen a terme a tot el món per a recordar la importància de la no-violència. Es realitzen esdeveniments educatius, conferències, marxes pacífiques i altres iniciatives que busquen inspirar a les persones a comprometre’s amb la construcció d’un món més pacífic i harmoniós.
Aquest dia no sols recordem el passat, sinó que també es destaca el treball necessari i continu per la no-violència en el món actual. En un context global on els conflictes persisteixen, la commemoració d’aquesta data serveix com a recordatori que la resolució pacífica de disputes i la promoció de la tolerància i l’enteniment mutu són essencials per a abordar els desafiaments contemporanis.
El poeta, pedagog i pacifista espanyol Llorenç Vidal (Santañí, Balears, 1936) va instaurar i va promoure en 1964 el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), una experiència educativa de renovació pedagògica que en 59 anys ha aconseguit expandir-se internacionalment. Vidal defineix la seua iniciativa com «una llavor de no-violència i pau dipositada en la ment i en el cor subconscient dels alumnes i, a través d’aquests, en la societat». Aquesta jornada de reflexió a favor de la pau està reconeguda pel Ministeri d’Educació i Ciència des de 1974 i per l’ONU des de 1993.
En resum, el 30 de gener, recordem el llegat perdurable de Mahatma Gandhi i evidenciem el nostre compromís amb la construcció d’un món on la no-violència siga el camí cap a la pau i la justícia. La memòria de Gandhi ens insta a reflexionar sobre les nostres accions i contribuir activament a la creació d’un futur més pacífic per a les següents generacions.
Treballem cada dia per aconseguir un món en pau.
Mari Carmen Paredes, regidora de Guanyar Alcoi
Comentarios recientes