Correus emetrà divendres que ve un segell inclòs dins de la sèrie “Festes Populars” i dedicat als Moros i cristians d’Alcoi. Amb aquesta nova estampilla Correus difon a través de la filatèlia aquest esdeveniment que se celebra en honor de Sant Jordi i que ostenta la declaració de Festa d’Interés Turístic Internacional des de 1980.

Els quatre milions de segells que es posaran en circulació divendres que ve tenen la tarifa B (1,70 €), que actualment és la corresponent al franqueig d’una carta normalitzada internacional de fins a 20 grams dirigida Europa-Zona 1. La imatge que il·lustra el segell recull els merlets del Castell amb les banderes de tots dos bàndols i la tradicional enramada que vist la plaça durant aquesta festivitat i que es caracteritza per eixos arcs verds sota els quals desfila la festa. El dissenyador ha sigut Gilberto Dobón, tècnic municipal de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi.

Els Moros i cristians d’Alcoi commemoren els fets històrics de 1276 relacionats amb les revoltes dels musulmans que habitaven la zona i que van donar origen al patronatge de Sant Jordi, al qual la tradició atribueix la seua intervenció en defensa dels nous pobladors.

L’estructura de la Festa, en el que es coneix com a Trilogia Festera, es divideix en tres dies. El primer dia és el de les Entrades, el segon està dedicat al Patró Sant Jordi, i el tercer dia és el de l’Alardo. L’Entrada Cristiana és un espectacle que recorre el centre de la ciutat, i rememora l’entrada dels exèrcits de la creu a la ciutat, disposats a defensar-la de l’atac sarraí. Per part seua, l’Entrada de Moros submergeix als visitants en un ambient oriental amb ballets, guerrers africans i animals, sota una pluja de confetis i serpentines, llançades des dels balcons. El segon dia és el dedicat al Patró Sant Jordi, el màrtir de Capadòcia, que a Alcoi està encarnat per la figura d’un xiquet, protagonista indiscutible de la Festa. En el tercer i últim dia, se succeeixen la lluita dialèctica a través de les Ambaixades. Ja finalment a hora foscant, en els merlets del Castell, apareixerà el xiquet Sant Jordi, a lloms del seu blanc corser, recreant el miracle que el poble d’Alcoi rememora a través d’aquesta festa.

Aquest no és el primer segell de tirada nacional dedicat a les Festes de Moros i Cristians i a Sant Jordi. El 23 d’abril de 1976 es va emetre un segell per a commemorar el VII Centenari del Patronatge de Sant Jordi A Alcoi, un segell amb valor postal de 3 pessetes. El 22 d’abril de 1985, es va emetre un segell dedicat als Moros i Cristians d’Alcoi, el valor dels quals era de 17 pessetes. El més recent es va emetre el 25 de novembre de 2002 i va ser dedicat a l’Església de Sant Jordi.

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES
L’efecte postal es podrà adquirir a partir de la data d’emissió en les oficines de Correus, a través de Correus Market, contactant amb el Servei Filatèlic en l’e-mail atcliente.filatelia@correos.com, o telefonant al 915 197 197. A més hi haurà un mata-segells commemoratiu.
• Procediment d’impressió: Offset
• Paper: Estucat, engomat, fosforescent
• Grandària del segell: 24,5 x 35 mm
• Efectes en plec: 50 autoadhesius
• Valor postal dels segells: Tarifa B – 1,70 euros
• Tirada: 4.000.000