En les terres de Alcoi, en un dia de Festes de Moros i Cristians carregat d’expectació i esperit guerrer, l’esperada desfilada de la Filà Abecerrajes, amb el seu boato de l’Alferes Moro, va desplegar-se com un tapís de colors i sons que va captivar l’atenció de tots els que hi assistien, deixant una empremta indelible de grandesa i majestuositat.

El començament d’aquest magnífic desfilament va ser una exhibició impressionant de l’orgull i la bellesa del disseny del boato, obra dels mestres Víctor Ferrer Casasempere i Santiago Carbonell Quesada. Amb cada detall meticulosament elaborat, el boato emanava un aura de noble elegància que enlluernava tots els espectadors.

Seguint l’ordre establert per la història i la tradició, l’Esquadra de la Filà va avançar amb determinació, liderada pel Cap Batedor, Juan Sirvent Mira, i el Cap d’Esquadra, Indalecio Carbonell Pastor. L’acompanyament musical de la Societat Musical Primitiva d’Albaida, El Gamell i Grup de Dolçainers i Tabaleters La Degollà d’Alcoi, omplia l’aire amb una melodia que ressonava com un clam de triomf i glòria.

La música, com un fil conductor invisible, va guiar la desfilada amb una energia contagiosa. El Grup de Percussió Batuken Tukada d’Ontinyent, sota la batuta de Chechu Obrer, va posar ritme i emoció amb la seva interpretació de ‘Den Naben’ de Saül Gómez Soler, transportant els espectadors a una dimensió de pura exaltació.

Un moment àlgid de la desfilada va ser la presència imponent de l’Heràldica de l’Alferes a Cavall i els seus guàrdies, acompanyats pel grup de boato Harem, que va oferir una dansa màgica i enigmàtica amb el Ballet Carmina Nadal.

Amb cada pas, cada gest, la desfilada avançava cap al seu clímax. La presència de la Princesa Amira a cavall, interpretada amb gràcia i distinció per María Cano Francés, i la Carrossa de la Favorita de l’Alferes i les seues dames, amb un disseny imponent dels mestres Víctor Ferrer Casasempere i Santiago Carbonell Quesada, eren testimoni de la grandesa i l’elegància d’aquella ocasió.

I finalment, amb un últim retret de grandesa, la Carrossa de l’Alferes i els seus Muyahidins, amb Francisco Cano Arjona com a Alferes, va ser acompanyada per l’Agrupació Musical Santa Cecília de Castalla, interpretant ‘Qal’At Aryuna’ de Saül Gómez Soler, mentre l’Esquadra d’Esclaus, amb un disseny exquisit de El Trencat, posava punt i final a aquesta jornada èpica, amb l’acompanyament melodiós de la Unió Musical de Muro i la Colla de Dolçainers i Percussió La Xafigà de Muro.