L’Ajuntament d’Alcoi va publicar el passat 8 d’agost en el seu web municipal la consulta pública prèvia a l’elaboració de l’Ordenança de ‘peatonalització’, de conformitat amb el que es preveu en l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. Aquesta llei determina que quan qualsevol administració amb caràcter previ a l’elaboració del projecte o avantprojecte de llei o de reglament farà una consulta pública, a través del portal web de l’Administració competent. Es tracta «d’una declaració d’intencions», tal com explica el personal tècnic i, per tant, no s’ha de publicar l’ordenança en aquest pas o s’incompliria aquest article i qualsevol persona podria presentar un recurs.

Tot i que el termini legal podria considerar-se de 10 dies, tal com podem comprovar en casos similars en altres administracions. El Govern local va determinar en aquest cas que el termini es prolongara fins al 16 de setembre per poder aprofitar les persones interessades el mes d’agost i la primera quinzena de setembre per fer les seues observacions, encara que com ja hem dit, no s’ha publicat l’ordenança, perquè es cometria un error administratiu, ara s’ha publicat el que diu la llei: (article 133) https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2015-10565

És a dir, en aquesta consulta s’han de donar a conéixer els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa, la necessitat i oportunitat de la seua aprovació, els objectius de la norma, així com les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.

En concret, pel que fa als problemes que es pretenen solucionar amb aquesta iniciativa, cal ressenyar que la creació d’espais d’ús per als vianants comporta necessàriament la restricció dels accessos de vehicles a les zones per als vianants, la qual cosa, necessàriament, ha de compatibilitzar-se amb aquelles altres situacions en les quals l’ús del vehicle és precís per a atendre demandes d’inexcusable atenció, tal és el cas de mudances, obres, supressió de barreres d’accessos en el cas de persones amb mobilitat reduïda, malalts, etc., així com el respecte a aquelles altres situacions ja existents, com és el cas dels garatges o zones d’aparcament dels vehicles dels residents, que poden ser objecte de compatibilització sense deterioració de l’ús principal del vial.

El segon punt és la necessitat i oportunitat de la seua aprovació, que esdevenen en la inevitable elaboració d’una ordenança específica que responga al panorama actual de la mobilitat a la nostra ciutat i que tinga en compte els canvis que s’estan produint en matèria de mobilitat amb l’execució de les zones per als vianants i les possibles friccions que pogueren produir-se entre els diferents usuaris d’aquestes, establint les normes i delimitant els drets i obligacions de cadascun d’ells.

Els objectius de la norma fonamentalment són cinc: Augmentar la superfície i qualitat de la xarxa dedicada a vianants. Recuperar espais públics per a ús i gaudi del ciutadà. Incentivar els modes de transports més sostenibles (foment de la mobilitat a peu, amb bicicleta i transport col·lectiu urbà), Mesures d’integració del transport públic i foment de la intermodalitat i Regular la càrrega, descàrrega i repartiment de mercaderies, aconseguint una adequada distribució urbana d’aquestes.

Finalment, respecte a les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores, cal assenyalar que atés que es tracta d’una norma que restringeix i regula determinats drets d’en les vies públiques no es veu possibilitat d’una regulació de caràcter no regulador (no normatiu).

Tota aquesta informació a més d’aquests documents: Pla de mobilitat urbana sostenible (PMUS), Estudi de conversió en zona de vianants, Estudi de trànsit inicial i Actualització de l’estudi de trànsit es poden consultar en el web de l’Ajuntament d’Alcoi. Precisament la publicació es va fer el 8 d’agost perquè tal com es pot comprovar en la data de signatura de finalització de l’actualització de l’estudi de trànsit va ser quan va acabar, però com ja hem dit, prolongant el termini fins al dia 16 de setembre.

Les persones o entitats interessades poden fer arribar les seues opinions sobre els aspectes plantejats fins al 16 de setembre, a través de la Seu electrònica de l’Ajuntament d’Alcoi: Catàleg de tràmits/ Tots els tràmits/ Sol·licitud de propòsit general, també en el Registre General de l’Ajuntament, tant de manera electrònica com presencial o per qualsevol mitjà dels establits en la Llei de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

El procés continuarà quan finalitze aquesta consulta pública prèvia 133.1 el 16 de setembre amb el posterior informe de contestació de les observacions. El següent pas serà l’inici de la consulta pública prèvia 133.2. En aquest cas s’adjuntaran nous informes dels departaments respecte al procés 133, a més dels estudis i com no la nova ordenança, i l’informe del procés de participació ciutadana.

Després de l’exposició pública passarà el circuit d’aprovació al Ple, on es farà l’aprovació provisional. El text aprovat al Ple haurà d’estar exposat 30 dies en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament. Si no hi ha al·legacions s’aprova directament i es publicaria al BOP, en cas d’haver-hi, després de resoldre’s passaria al Ple que seria l’encarregat de l’aprovació definitiva.

La regidora de Participació i Transparència, Aroa Mira, destaca que: “estem duent a terme un procés en el qual estem escoltant a tota la ciutadania, vam començar el 29 de gener i volem aconseguir el màxim consens possible. Seguim els passos que marca la llei no hem publicat l’ordenança simplement perquè la llei així ho determina, si ho haguérem fet es podria anul·lar-se l’ordenança de nou”.

PROCÉS PARTICIPATIU PER ACONSEGUIR UNA ORDENANÇA DE PEATONALITZACIÓ AMB EL MÀXIM CONSENS
Amb aquest pas continua avançant el procés participatiu per a aconseguir una Ordenança de peatonalització que tinga el màxim consens de la ciutadania, tant d’entitats, com a comerciants i veïnat.
Aquest procés va començar el passat 29 de gener amb una reunió oberta a la ciutadania on en va explicar com es duria a terme el procés i en la qual es va establir un termini per a arreplegar aportacions. Es va habilitar un correu electrònic per a arreplegar les propostes. Després d’arreplegar-les i fer el personal tècnic una classificació de la seua viabilitat es van treballar en tallers, tant pels grups d’interés, com per la ciutadania en general. En concret, aquest pas va ser el de la deliberació i establiment d’acords. Van fer una sèrie de tallers participatius. El primer va consistir en un debat sobre les al·legacions presentades, que recordem, el personal tècnic havia tractat la seua viabilitat. Es va dur a terme en dos dies, el 3 d’abril amb els grups d’interés: associacions veïnals, comercials, empresarials, entitats socials, grups polítics, etc. i el dia 4, obert a la ciutadania amb inscripció prèvia.
Es van fer dos tallers més per establir els acords definitius tenint en compte els debats previs els dies 10 i 11 d’abril.
Posteriorment, cada departament de l’Ajuntament implicat (Policia Local, Protecció Civil, Llicències i Obertures, Turisme, Comerç i Mobilitat, entre d’altres) va analitzar les propostes i en una reunió conjunta van aportar els informes en cas de possibles interferències amb altres ordenances o afectacions del seu camp de treball.
El dijous 30 de maig va haver-hi una reunió oberta on es van explicar el gran nombre de modificacions al text que s’han fet a partir del que s’ha treballat en els tallers. Totes aquestes modificacions van ser traslladades a les persones i entitats participants abans de fer-les públiques. En aquest encontre es va explicar que una de les coses que es va detectar en els tallers era la incompatibilitat entre la llibertat d’horaris i el pas sense restriccions per al veïnat amb la col·locació de terrasses dels hostalers i s’hi van veure possibles opcions, descartant la possibilitat de fer horaris, ja que cada terrassa té un horari diferent: restringir tot el trànsit, fer-hi una fórmula combinada o donar total llibertat al veïnat per a circular amb cotxe. Finalment, la proposta acordada va ser la combinada, és a dir, donar llibertat de pas als residents sense horaris, però amb un itinerari marcat. Així, els residents podran accedir a la zona peatonal amb el seu vehicle a qualsevol hora, però no podran circular per tots els carrers, hauran d’anar per la ruta que se’ls indique segons el seu domicili.
Una vegada finalitzada aquesta fase es va passar a actualitzar els estudis del trànsit i quan es van finalitzar es van publicar.