Davant l’increment dels delictes d’odi, la plataforma ciutadana presentarà una proposta perquè Alcoi s’adherisca a la Coalició Europea de Ciutats contra el Racisme (ECCAR) per a reforçar la lluita contra el racisme i la discriminació.

Segons dades del Ministeri de l’Interior i la Comissió de Seguiment del II Pla d’Acció de Lluita contra els Delictes d’Odi 2022-2024, les principals víctimes d’aquests delictes són xiquets, xiquetes i adolescents. Per aquest motiu la plataforma ciutadana ha presentat una proposta perquè Alcoi s’adherisca a la Coalició Europea de Ciutats contra el Racisme (ECCAR). Amb aquesta acció busquen fer front a l’augment dels delictes d’odi, que van créixer un 21% en 2023. Sergi Rodríguez, portaveu de Guanyar Alcoi, ha manifestat que «davant este diagnòstic, hem de contribuir en tot el que estiga al nostre abast per tindre una ciutat més inclusiva i respectuosa amb la diversitat».

Des de Guanyar Alcoi posen l’accent en la rellevància de les administracions municipals en la lluita contra el racisme, ja que per la seua proximitat amb la ciutadania, juguen un paper fonamental en la promoció dels valors europeus i la protecció dels col·lectius més vulnerables. “És essencial que Alcoi siga una ciutat acollidora, on la dignitat, la seguretat i la justícia siguen valors primordials per a totes i tots, sense importar l’origen nacional, ètnic, cultural, religiós o social” assenyala Rodríguez.

L’adhesió a la Coalició Europea de Ciutats contra el Racisme (ECCAR) permetrà a Alcoi col·laborar amb altres ciutats europees, compartint experiències i coneixements per millorar les seues polítiques locals en la lluita contra el racisme, la discriminació i la xenofòbia. Aquesta iniciativa, engegada per la UNESCO en 2004, busca que les administracions municipals actuen com a actors de primer ordre de la dignitat, la seguretat i la justícia per a totes les persones, independentment del seu origen.

A més, des de la plataforma ciutadana recorden que «l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No-Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi 2019-2024 establix la necessitat de promoure un discurs polític inclusiu i visibilitzar i rebutjar públicament els actes de discriminació o violència. És important que Alcoi continue sent una ciutat acollidora i ho visibilitze.» conclou Rodríguez.