El Grup Municipal Socialista presentarà en el pròxim Ple una moció per instar a la Conselleria d’Educació a assumisca la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys, assumint íntegrament les despeses del personal de les Escoletes Municipals, també demanen que aborden aborde l’opció d’adoptar la mesura dels bons menjadors per a l’Educació Infantil igual que fa en Primària i Secundària, i finalment que la Conselleria d’Educació assumisca les despeses del personal del conservatori i la seua gestió, i que construïsca en terrenys cedits per l’ajuntament un nou conservatori de música.

Recordem que és la Conselleria d’Educació la que té les competències en matèria d’Educació. En el cas de l’Educació Infantil, el Govern del Botànic va començar la senda de la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys a les escoletes públiques, en concret a les aules de 2 anys. Aportant una quantitat econòmica a les escoletes municipals, per a sufragar una part important de les despeses per a dur endavant aquest servei.

L’actual president de la Generalitat, Carlos Mazón va dir el setembre de 2022, que si accedia a la presidència faria gratuïta l’educació de 0 a 3 anys i que serien necessaris “270 millones a costa de un ‘recorte importante del gasto político’”, però finalment ha dut la mesura a terme amb 162 milions d’euros, faltant més de 100 milions respecte al necessari segons ell mateix. Açò ha provocat que la Generalitat no assumisca el 100% de la despesa i que els ajuntaments hagen d’aportar la part necessària en les escoletes públiques municipals per poder fer front als salaris del personal.

Des de la Conselleria s’ha volgut buscar la notorietat pública en l’educació de 0 a 3 anys, cosa que, diuen els socialistes «com diuen els números no és exactament així2. Les despeses de l’Ajuntament Alcoi més que dupliquen l’aportació econòmica que la conselleria farà per a eixa «gratuïtat». «El que demanarem en aquesta moció és aconseguir la gratuïtat real que implica equiparar al funcionament que de les escoletes infantils a la resta d’etapes, tant en primària com en secundària. És a dir, que la conselleria assumisca les despeses del professorat i els ajuntaments: la cessió de l’edifici, manteniment de l’edifici, despeses de subminstraments i incorpore un conserge», conclouen.

Aquest estiu la Conselleria ha ampliat eixa «subvenció» a 0 i 1 anys, però dotant-la econòmicament de menys diners del que es pagava l’anterior govern en el tram de 2 anys. És a dir, si amb la mesura del Botànic, ja no es sufragava tot el cost, ara que la quantitat per aula s’ha reduït, és més notablement insuficient.

Les xifres són clares, tal com indica la ‘Memòria Econòmica Financera per als Preus Públics’ i l’informe d’Intervenció, documents als quals van tindre accés tots els grups polítics, tant en la comissió com a l’anterior Ple: la previsió era que la Generalitat Valenciana aportara un total de 841.000. Finalment, tal com hem vist en el DOGV, l’aportació de Conselleria ha estat de 979.200 euros, que han anat a les Escoletes Municipals (no a les famílies) i sufragaran una part dels salaris, però la resta l’ha d’aportar l’Ajuntament, a més de les despeses de menjador, escoleta d’estiu i permanències i com no, el manteniment, llum, aigua, etc.

L’informe d’intervenció al qual van tindre accés tots els grups municipals diu literalment: «De la Memoria Económico-Financiera destaca el bajo porcentaje de autofinanciación de los servicios prestados en las Escuelas Infantiles Municipales:
– En los servicios incluidos en el precio público solo se cubre el 39% del coste estimado.
– En aquellos servicios subvencionados por la Generalitat el porcentaje es de un 44% del coste».

La ciutat d’Alcoi és si no la que més, una de les que més places educatives de 0 a 3 anys té per nombre d’habitants en la Comunitat Valenciana. Alcoi té 3 escoletes municipals públiques per a 60.000 habitants, mentre que per exemple València amb 830.000 en té 5. Ja fa molts anys que el govern municipal va decidir posar aquest servei a la ciutadania i donar la possibilitat d’amb un preu molt subvencionat tindre eixe tram educatiu el més econòmic possible.

Així mateix, cal indicar que moltes famílies de la nostra ciutat han manifestat el seu disgust, perquè han de continuar pagant tot el que va fora de l’horari subvencionat, com per exemple el menjador. També demanen el mateix funcionament que en casos de primària i secundària i es creen els bons menjador per a l’educació infantil.

Conservatori

Pel que respecta al Conservatori Municipal Joan Cantó, és important indicar que té una gran part de l’alumnat de la comarca i que el seu cost és assumit íntegrament per l’Ajuntament d’Alcoi, que no té les competències en aquesta matèria. A la passada legislatura els governs d’Alcoi i la Generalitat van acordar signar un conveni amb el qual el Conservatori Professional de Música Juan Cantó passaria de ser municipal a estar assumit per l’administració autonòmica, que és la que té les competències en aquesta matèria, i s’integraria en la xarxa de centres docents no universitaris de titularitat de la Generalitat. Amb aquest conveni l’administració autonòmica assumiria tant el cost del personal com el de funcionament i manteniment de les instal·lacions, cosa que suposaria un estalvi de més d’un milió d’euros a l’any per a l’Ajuntament.

Cal recordar que en el Ple Extraordinari del 19 de juliol de 2023, aquesta corporació va aprovar per unanimitat cedir a la Generalitat Valenciana mitjançant mutació demanial externa l’edifici destinat al Conservatori Municipal Juan Cantó, per a la seua integració en la Xarxa Valenciana de titularitat de la Generalitat dels conservatoris professionals de música i dansa, amb la finalitat de dotar d’un millor servei a la ciutadania en tots els nivells educatius i aconseguir un millor aprofitament dels recursos existents. El text també indicava que la Generalitat mantindrà la titularitat del bé, mentre continuara afectat a l’ús o servei públic que motiva la cessió, i per tant conserve el seu caràcter demanial. Si el bé no fora destinat a l’ús i servei públic de conservatori, o deixara de ser destinat amb posterioritat, revertiria a l’Ajuntament i s’integraria en el seu patrimoni, amb totes les seues pertinences i accessions. Perquè tal com recordem la Generalitat també va anunciar que anava a construir un nou conservatori en la zona de La Beniata amb el pla Edificant.

«Ara estem a l’espera que la Generalitat signe el conveni i assumisca el Conservatori, tal com vam aprovar tots els grups municipals per unanimitat. És important destacar que només la partida de personal per a pagar l’escoleta està en vora dos milions d’euros, mentre que l’aportació de la conselleria no arriba al milió d’euros. Aquesta despesa conjuntament amb la del conservatori sumen 3 milions d’euros que es podrien dedicar a altres coses que sí que són competència municipal com el manteniment», ha explicat el regidor d’Educació, Alberto Belda.