L’Ajuntament d’Alcoi ha rebut de la direcció de Biodiversitat, Boscos i Reforestació del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) una donació sense càrrec de 921 unitats d’om (ulmus minor), que plantarà en diferents actuacions de l’estratègia de renaturalització de la ciutat, AlcoiBioUp!

Els arbres, que van ser sol·licitats pel consistori el mes de setembre passat, pertanyen a una varietat resistent a la grafiosi amb la qual està treballant el Ministeri des de fa anys dins del programa espanyol per a l’avaluació i conservació dels recursos genètics dels oms.

Per aquest motiu, estan geolocalitzats i subjectes a un estricte seguiment per a garantir una repoblació exitosa d’aquesta espècie a Espanya.

Sobre aquest tema, la regidora de Medi Ambient, Teresa Sanjuán destaca la importància de la donació i afegeix que “aquest canal és l’únic existent per a obtindre oms i el Ministeri selecciona de manera meticulosa els exemplars que es concedeixen cada any per a assegurar la seua puresa i resistència a la malaltia de la grafiosi. Per això, el fet d’haver aconseguit quasi un miler d’aquests arbres és molt bona notícia per a la nostra ciutat i contribuirà a millorar el projecte d’AlcoiBioUp!

Els arbres es plantaran en les diferents actuacions incloses en l’estratègia de renaturalització de la ciutat lligades als llits dels rius, com les que es duran a terme a l’entorn del Barranc del Cint, La Vaguada, i el llit del riu Barxell, des de la zona de Santa Ana fins a l’eixida nord d’Alcoi.
AlcoBioUp! compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. Gràcies a aquesta ajuda, l’estratègia rep una subvenció de 3.580.000 euros, que cobreix més del 90% de la inversió total.

El projecte té com a objectiu principal afavorir la connexió de la ciutat amb els seus parcs naturals i zones verdes, millorant i estenent els seus espais naturals cap a l’interior urbà. Per això, s’actuarà sobretot en espais naturals urbans desaprofitats, especialment en els espais verds vinculats als llits dels rius i rierols o els barrancs, nexes d’unió de la peculiar orografia alcoiana.
Entre els grans objectius destaquen també l’aposta per l’erradicació d’espècies invasores i la seua substitució per espècies autòctones, el reverdiment urbà, l’augment de la infraestructura verda, el reforç de la biodiversitat com a valor afegit, així com l’augment de la infraestructura verda i la implementació d’accions perquè aquesta siga útil per al gaudi de la ciutadania, al mateix temps que s’estableix com una eina d’educació ambiental.