«La conversió en zona de vianants del Centre d’Alcoi incompleix les directrius fixades pel Ministeri de Transport», així ho adverteix el Partit Popular després de constatar dos documents oficials del ministeri: Recomanacions per a projectes d’infraestructura per als vianants i Recomanacions per a projectes de Zones de Baixes Emissions, tots dos vinculats a les ajudes per a ajuntaments dins del Pla de Recuperació, Transformació i resilencia, finançat amb fons europeus.

Els dos documents, a manera de guia, assenyalen els criteris de qualitat dels projectes que opten a finançament europeu. «La conversió en zona de vianants aplicada pel PSOE a Alcoi incompleix la major part de les recomanacions», diu el PP. En el cas de la guia per a projectes d’infraestructura per als vianants, el Ministeri de Transport posaria l’accent principalment en la “adequació i coherència” de l’actuació amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) del municipi. En el cas d’Alcoi, com assenyala el portaveu del PP, Quique Ruiz, el pla de conversió en zona de vianants és “totalment contrari”: no compleix les fases definides i tanca els carrers de Sant Nicolás i Sant Lorenzo, una mesura que asseguren no està prevista en el PMUS.

En el cas de les recomanacions per a projectes de Zones de Baixes Emissions, el Ministeri de Transport és molt clar a l’hora de marcar què és “una ZBE que no reuneix les condicions mínimes de qualitat, la qual cosa suposa l’eliminació d’aquesta actuació”. Assenyala quatre criteris, dels quals Alcoi, diu el PP, «només compleix un: l’aprovació d’una ordenança». Respecte a l’àmbit, el PP diu que el ministeri rebutja espais en els quals els vehicles “podran refer els seus viatges envoltant la zona, augmentant les distàncies recorregudes o estacionant en el seu perímetre sense una reducció significativa de distància recorreguda”. Seria per als populars el cas d’Alcoi, on el trànsit s’ha derivat a carrers perifèrics i més estretes: Sant Jaume i Casablanca.

Quant al control d’accessos, asseveren que Transport rebutja projectes que no contemplen permisos a vehicles amb etiqueta. “El PSOE es va negar a concedir permisos a cotxes que no contaminen, tal com en el seu moment va reclamar Compromís”, lamenta Ruiz. Finalment, el ministeri també considera de baixa qualitat els projectes que no reordenen l’espai públic. “A Alcoi només tenim tanques de plàstic en els accessos, manquem de nous aparcaments i no hi ha millores en el servei de transport públic”, subratlla el portaveu del PP.

Ruiz demana al PSOE que “rectifique” el que qualifica una “conversió en zona de vianants tercermundista sense mitjans, sense reurbanització d’espais, sense afavorir els vehicles no contaminants i en contra dels veïns. És tot el contrari del que demana el Ministeri de Transport, per la qual cosa el PSOE hauria de replantejar-se el model i atendre les peticions de veïns i comerciants”, assenyala el regidor.

Segons explica, “la temeritat del PSOE en la posada en marxa d’un projecte sense consens i molt poc treballat pot tindre repercussions a l’hora d’optar a les ajudes europees, perquè Alcoi incompleix la major part dels paràmetres fixats pel ministeri”.